 |
Med je odlično hranilo, krepčilo, pomirjevalo. Znano je da blagodejno vpliva na naše zdravje, saj deluje protivnetno in
protimikrobno ter nam pomaga lajšati vsakodnevne tegobe. Zelo je uporaben tudi v kulinariki, saj živilom daje posebno aromo.
Čebele prevažamo na različne lokacije, kar nam ob dobrih pašah omogoča pridobivanje vsaj spodaj naštetih treh vrst medu.
Cvetlični med
Cvetlični med je po svojih senzoričnih lastnostih lahko raznovrsten, saj so te odvisne od vrste cvetov, na katerih so čebele nabrale nektar.
Značilno zanj je, da je dokaj svetel in po okusu srednje do močno, celo zelo močno sladek ter da ima pekoč pookus po sladkem.
Pri tem tipu je obvezno navzoč tudi okus po kislem, ta pa je šibko do srednje močno izražen.
Akacijev med
Akacijev med je precej svojevrsten. Zanj je značilno, da je zelo svetel, skoraj brezbarven, da ima zelo nežen vonj in šibko aromo.
V okusu je mogoče zaznati samo sladkost, ki je srednje do močno intenzivna. Akacijev med tako rekoč nikoli ne kristalizira.
Kostanjev med
Kostanjev med je iz nektarja in mane, ki ju čebele nabirajo na pravem kostanju.
Ta med se po svojem grenkem, trpkem vonju, precej grenkem okusu in dolgotrajno
obstojni ter zelo izraziti aromi občutno razlikuje od drugih tipov.
 |
 |